Esprement l’any: Els dies previs a la consulta de l’1 d’Octubre

Els dies prèvis a l’1 d’octubre van ser tensos, amb els partits polítics posicionant-se a favor o en contra de la consulta.

PUBLICITAT

El dia 1 d’octubre va molt més enllà de les 24 hores que va durar. Molt se n’havia parlat els dies previs d’aquell referèndum d’autodeterminació que s’havia de celebrar a Catalunya. Els partits polítics constitucionalistes asseguraven que no es faria i que era il·legal, i d’altra banda els independentistes estaven segures de que tiraria endavant. Tothom recorda la famosa frase de Carles Puigdemont, en aquell moment president de Catalunya, on deia referèndum o referèndum.

“Referèndum o referèndum” de Puigdemont

El Govern espanyol va estar advertint que no acceptaven el referèndum des del primer moment. Mariano Rajoy, president, explicava que seria una violació clara de la constitució i la legislació espanyola.

Mariano Rajoy explica que Catalunya s’està saltant la constitució

A Tarragona, la nit abans els col·legis electorals s’omplien de gent per tal d’evitar un possible desallotjament per part de la Policia Nacional o la Guàrdia Civil, cossos de seguretat que havien reforçat la seva presència al territori. I és que la jornada de l’1 d’Octubre s’esperava intensa, tot i que no tant com ho va acabar sent. Tarragonins de totes les edats es preparaven per passar la nit a escoles i instituts, on s’hi van realitzar, al llarg del dia abans, activitats festives i lúdiques per tota la família.

Aquella matinada patrulles dels Mossos d’Esquadra ha anat als locals a veure com es desenvolupava la nit i els vandemanar si els podien obrir la porta. Ho explica Yasmina Armesto, membre de la Colla Jove.

Yasmina Armesto parla d’una nit al col·legi electoral

Les primeres hores del matí van transcorrer amb normalitat, però amb molt problemes informàtics i fins l’arribada dels Cóssos de Seguretat.

 

PUBLICITAT