Un error en l’ajust de fre va causar l’accident de dos trens a Vila-seca

El xoc frontal entre un tren de rodalies i un de mercaderies a Vila-seca el 12 de junt de 2022 va ser provocat per un error en l’ajust dels frens després d’haver-se fet una operació de manteniment extraordinària aquell mateix dia.

PUBLICITAT

Segons ha avançat RAC1, el maquinista del tren de mercaderies va avisar al lloc de comandament, el Control de Tràfic Centralitzat (CTC) després d’adonar-se d’una insuficiència en el fre i no poder aturar-se en un semàfor en vermell. El tren de rodalies es trobava aturat a uns 100 metres i va acabar xocant poc després de donar l’avís.

L’informe de la Comissió d’Investigació d’Accidents Ferroviaris (CIAF) del Ministeri de Transports assenyala que el novembre de 2021 ja s’havien reperfilat les rodes del tren i que amb poc temps s’havia produït un desgast “no habitual i accelerat” d’aquestes.

El document també explica que després de l’advertència, des del CTC van intentar posar-se en contacte amb el tren de rodalies, però sense èxit. Un fet que és “molt freqüent”, segons es detalla en l’informe. El responsable del lloc de control va donar positiu en un test de consum d’alcohol, tot i que el CIAF no ho ha inclòs com a factor desencadenant de l’accident.

PUBLICITAT