Tarragona mobilitzada

Tarragona ha viscut l’accident químic més greu dels últims 30 anys. El 14 de gener es produïa una explosió a l’empresa IQOXE del Polígon Petroquímic Sud de la ciutat. Un accident que ha provocat protestes i demandes per part dels veïns, entitats i també ajuntaments.

PUBLICITAT

Un dia després de l’accident la població ja es mobilitzava. Al migdia, sindicats convocaven una concentració just davant l’AEQT. I la Plataforma Cel Net convocava una manifestació a Tarragona a les sis de la tarda, a la mateixa hora i en el mateix lloc, on també citava un sindicat majoritari. Per tant va haver-hi tres manifestacions diferents en un mateix dia demanant les mateixes coses.

Les protestes al barri de Bonavista i a La Canonja no han parat. Els veïns de La Canonja estan sortint cada dimarts per demanar més seguretat i més informació. Toni Garcia, Vocal de l’Associació de Veïns de Bonavista, ha explicat, com va sorgir la idea de fer aquestes protestes.

El nombre de persones que protesten ha anat baixant a mesura que han passat els dies. Garcia reconeix que “costa que la gent del centre de Tarragona vagi al barri”. 

Des de l’Associació de Veïns de Bonavista asseguren que volen englobar al nombre més gran d’entitats possibles en aquestes protestes. L’entitat afirma que La Canonja 3 ha participat des del principi, estan en converses amb la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona per sumar més esforços, però no han pogut posar-se en contacte amb Cel Net. En aquest sentit no es mostren molt contents amb la postura de l’alcalde de la Canonja, Roc Muñoz.

Des de La Canonja 3 – Poble, Territori i Sostenibilitat també organitzen mobilitzacions amb molta implicació de gent del poble, i han fet assemblees obertes. L’Iris Cobacho, portaveu de La Canonja 3, remarca la importància de tot plegat.

La Portaveu de La Canonja 3 reconeix que hi ha bona relació amb els veïns de Bonavista, i també assegura que esperaven més del seu Ajuntament

Sindicats, CCOO i UGT, la Federació d’Associacions de Veïns de Tarragona, la Federació de Veïns Segle XXI, la Federació de Veïns de Llevant, la Coordinadora d’Entitats de Tarragona i els ajuntaments de Tarragona, Vila-seca, Constantí i La Canonja han convocat una manifestació en el marc de la vaga del sector petroquímic, el 19 de febrer. Joan Llort, Secretari General d’UGT, ha manifestat la intenció de seguir mobilitzant-se constantment.

Per la seva banda des del GEPEC Joan Ramon Mendo, tècnic de defensa ambiental, defensa que les mobilitzacions són importants, i que estan, per la seva banda, preparant accions amb Cel Net. 

Precisament aquesta setmana des de Cel Net han tret un manifest on demanen més seguretat, més transparència el mínim impacte de la indústria química per a la salut i el medi ambient i una legislació que s’apliqui de forma adequada. Neus Roig, Portaveu de la plataforma Cel Net, reconeix que el seu objectiu no és mobilitzar-se.

El principal objectiu del manifest, segons afirma Roig, és que arribi a tothom i sigui de territori. 

Volen que s’adhereixin més entitats que persones a títol individual. Amb tot plegat des de Cel Net donen suport a les protestes que han portat a terme els veïns/es de La Canonja i Bonavista, i també la que hi ha prevista pel 19 de febrer, però hi van a títol individual no com a entitat. 

El territori ha despertat després de l’explosió d’IQOXE i demana més seguretat i més informació. Des de Cel Net fa temps que treballen per conscienciar a la població i que demanen un estudi de la qualitat de l’aire. Ara que sembla que s’afegeix més gent en aquestes demandes, potser es necessitaria anar tots sota un sol crit. 

PUBLICITAT