L’acumulació d’orgànica i fustes, possible causa de la propagació de l’incendi a Botarell

L’incendi dins de la planta de compostatge de Botarell (Baix Camp) del passat 14 d’abril, i que encara no s’ha extingit, va ser un accident “fortuït”. Així ho ha explicat el president de SECOMSA, Antoni Abelló, en declaracions a l’ACN després d’haver fet una investigació interna. “Ens va agafar amb més material del compte”, reconeix el responsable polític de l’empresa.

Foto: Bombers
PUBLICITAT

La hipòtesi és que aquesta matèria orgànica es va autocombustionar i després el foc es va propagar ràpidament gràcies a unes fustes que s’acumulaven just al costat i que encara no s’havien processat. El president de l’empresa pública no ho qualifica de negligència, sinó de “descuit” i també confirma que les fustes estaven “més a prop del compte” de les restes vegetals.

La nit del 14 d’abril es va declarar l’incendi en una zona d’emmagatzematge de restes vegetals de la planta de Botarell, i 24 hores més tard, el foc revifava escapant-se per bona part de les instal·lacions de SECOMSA on s’acumula matèria orgànica propiciat per les ratxes de vent. Des de l’empresa calculen que s’han cremat 17.000 tones de restes vegetals. Va ser la “tempesta perfecta”, ha recordat Abelló. De fet, en altres ocasions ja hi ha hagut conats d’incendi a la planta. Cal tenir en compte que la matèria orgànica en descomposició, a través d’un procés bioquímic, pot autocombustionar. 

Quatre mesos després, el foc està controlat, però no extingit. Encara s’hi veuen fumeroles. Ara per ara, l’opció més “plausible” per apagar-lo és deixar cremar les restes fins que s’autoextingeixi. Des de Bombers, afirmen a l’ACN que no hi ha risc i que estan realitzant controls periòdics.

PUBLICITAT