La sequera avança la verema i redueix la collita un 30% al territori

Els viticultors del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre han iniciat de forma generalitzada aquesta setmana una de les campanyes de verema més complicades de les últimes dècades. La sequera farà caure la producció de la DO Montsant i la DOQ Priorat en un 30%. Esperen que les precipitacions d’última hora ajudin a hidratar el raïm, i salvar la campanya, però no oculten la preocupació pels efectes del canvi climàtic sobre el conreu.

DO Tarragona
PUBLICITAT

A la Terra Alta, les condicions del terreny i el reg de suport ajudaran a esmorteir la caiguda fins un 10%, segons els càlculs del Consell Regulador de la DO. Amb tot, assumeixen que hauran d’actuar per fer front a un nou esce-nari climàtic i implanten ja mesures com la refrigeració del raïm collit.

La verema ha arrencat de forma generalitzada aquesta setmana a la comarca, deu dies abans del que és habitual. Començarà al Priorat amb la recol·lecció de les varietats “blanques”, com la garnatxa i el macabeu. La davallada de producció serà més notòria a les vinyes del sud de la comarca, on les temperatures han estat més elevades i els regs han estat, pràcticament, inexistents.

Els presidents dels dos consells reguladors de la comarca, Pilar Just (DO Montsant) i Salustià Álvarez (DOQ Priorat), han coincidit en la necessitat d’una pluja “d’última hora” per mantenir el gra hidratat i salvar la campanya. “Tot i que serà una collita minsa, no estem davant d’una mala verema”, ha valorat el president de la DOQ Priorat, Salustià Álvarez, qui ha subratllat que “les pròximes setmanes seran clau”. Segons Álvarez, la Denominació d’Origen Protegida podria collir uns cinc milions de quilos de raïm, és a dir, un 25% menys que una temporada normal. 

PUBLICITAT