L’adaptació dels fongs als medis extrems, una recerca de la URV a Navarra

La Unitat de Micologia i Microbiologia Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili està portant a terme un estudi sobre fongs microscòpics que viuen en condicions extremes al Parc Natural de las Bardenas Reales, a Navarra. El projecte pot ajudar a millorar la protecció d’aquest parc natural navarrès, amb molta pressió humana, i a trobar possibles aplicacions farmacèutiques.

Foto: URV
PUBLICITAT

L’objectiu del projecte de recerca és conèixer la biodiversitat dels fongs microscòpics en diferents nínxols ecològics, i si les condicions extremes la limiten o si pel contrari els microorganismes s’adapten ràpidament a l’entorn. Hi treballen l’investigador de la URV Alberto Miguel Stchigel, que lidera, juntament amb José Francisco Cano-Lira, un equip que completen els estudiants de doctorat Alan Omar Granados i Maria Barnés. 

El primer pas del projecte, que és el que estan portant a terme actualment, és recol·lectar mostres de sòls i sediments de diferents hàbitats, però sobretot de les zones més àrides del parc, per, tot seguit, aïllar, identificar i caracteritzar els fongs microscòpics. A partir d’aquí, es tracta de corroborar mitjançant estudis metagenòmics la biodiversitat de fongs observada mitjançant les tècniques tradicionals, així com seqüenciar el genoma d’alguns dels fongs extremòfils aïllats.

Tot i que és un espai singular i molt adient per aquest tipus de recerca, fins ara no se n’hi havia dut a terme cap d’aquest tipus, la qual cosa va sorprendre als investigadors de la URV, que de seguida van fer la proposta.

PUBLICITAT