La Diada Castellera on tot comença

Antigament, a Tarragona no s’hi feien castells per Sant Jordi. La temporada començava per Corpus, i estava marcada per Sant Magí i Santa Tecla. Però tot això va canviar així com explica el gestor cultural, Jordi Bertran. 

Foto: Colla Jove
PUBLICITAT

Alguns castellers de la ciutat, com Ciscu Gómez, membre de la Colla Jove, recorda com va començar tot plegat. 

Es tracta de la primera actuació on coincideixen les quatre colles de la ciutat, i sol donar el tret de sortida a la temporada. Tot i això, ja fa temps que les quatre colles de Tarragona setmanes abans, o inclús dies abans, han fet les seves diades d’inici de temporada, i algun any han tingut alguna actuació més.

Dolors Plana, Jordi Gaya i Ciscu Gómez són membres dels Xiquets de Tarragona, els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i també de la Colla Jove. Els tres coincideixen en reconèixer que és el tret de sortida de la temporada de forma oficial. 

El simbolisme és el protagonista del dia. Els castells passen a segon pla. I la ubicació ha anat canviant al llarg dels anys, segons les necessitats de les parades. De fet, les rondes són conjuntes, una cosa que ha permès que la Diada fos més àgil. 

Enguany, a més presenta la novetat que durant 45 minuts, les quatre colles castelleres podran fer tots aquells castells que vulguin, és a dir, no hi ha tres castells i un pilar, se’n podran fer més. 

Fa dos anys que aquesta actuació no es pot fer. Fa dos anys que no veiem les imatges icòniques de les quatre colles castelleres de la ciutat amb el Balcó de fons. 

Enguany es recupera després de l’aturada per la Covid-19. I tots els castellers, i les castelleres esperen que sigui l’inici d’una temporada el més normal possible. 

PUBLICITAT